Afrika Gıda Egemenliği İttifakı 30 Ülkeden Çeşitli Katılımcılarla Agroekoloji Toplantısı Düzenledi.


Kirubel Tadele, Mayıs 2022

Agroekolojik üretimi genişletmek ve yerel pazarları desteklemek için agroekolojiye yatırım yapmak, sağlıklı gelişen yerel gıda ekonomilerini ve ekolojik olarak dirençli küçük ölçekli çiftçilik sistemlerini destekleyen temel bir gıda sistemi dönüşümünü gerçekleştirmek için en güvenilir seçenektir.

Katılımcılar  Agroekoloji hareketlerini, bağışçıları/yatırımcıları, hizmet sağlayıcıları ve hükümetleri bilgilendirerek ve destekleyerek Afrikalı agroekolojik üretimi ve yerel pazarların tanınmasını artırmak,  politika önerilerini formüle etmek ve yeni programlar başlatmak için ivme oluşturmak  Afrikalı agroekolojik üreticiler için elverişli bir iş ortamı sağlayacak destek topluluğu oluşturmak, sürdürmek ve yerel pazarları teşvik ederek talebi artırmak konularında anlaşmaya vardılar.


Afrika Gıda Egemenliği İttifakı (AFSA), 24-26 Mayıs tarihleri arasında Uganda Munyonyo’da, üç gün süren, Afrika’da Tarımsal Üretim ve Yerel Pazarlar üzerine yapılan büyük ölçekli kıta toplantılarından ilkini 30’dan fazla ülkeden 130’dan fazla kişinin yüz yüze, 80 kişinin ise sanal olarak katılmasıyla gerçekleştirdi.

Agroekoloji temelli ve benzer düşünen paydaşlarla yatırım ve politika değişikliklerini geliştirmek amacıyla, Afrika’daki agroekolojik üretim ve bölgesel pazarların geleceğini tartışmak ve tanımlamak üzere bir platform sağlamak için organize edilen bu toplantı alanında ilkti. Dünyanın gıda güvenliğine yönelik büyük risklerle karşı karşıya olduğu bir zamanda, küresel topluluklar gıda sistemlerimizi daha sürdürülebilir hale getirme ihtiyacı konusunda bir anlaşmaya varmaya başlıyor.

COVID-19 salgını, küresel endüstriyel gıda sistemlerinin yerel tüketici ihtiyaçlarını karşılamadaki kusurlarını ve yetersizliğini bir kez daha ortaya çıkardı. Eş zamanlı olarak salgın, daha kısa tedarik zincirlerinin ve agroekolojik işletmelerin ve pazarların küresel krizlere dayanabilmesi için önemini ve direncini artırmanın yanı sıra agroekolojik gıda üreten küçük ölçekli çiftçilerin nüfusun gıda ve beslenme ihtiyaçlarını nasıl karşılayabileceğini göstermek için önemli bir fırsatı ortaya çıkardı.

AFSA Genel Koordinatörü Dr. Million Belay, “Agroekoloji gıda üreticilerinin ve topluluklarının, özellikle kırsal toplulukların ve kadın çiftçilerin, zor zamanlarda ailelerini beslemeye ve bunu sürdürme becerisine, kaynaklarına sahip olmasını sağlar. Afrika hükümetlerinin, bağışçı ve yatırımcıların, toplulukların yaşadıkları birçok krize rağmen dirençli bir gelecek inşa etmelerini sağlamak için yerel pazarların geliştirilmesine ve agroekolojik işletmeleri desteklemeye daha fazla dikkat etmelerinin zamanı geldi” diyor.

Afrika Gıda Egemenliği İttifakı’nın yaptığı bir araştırma, Afrika’da agroekolojik ürün ve girdilerin pazarlanması ve dağıtımıyla uğraşan agroekolojik üreticilerin sayılarının arttığı ve giderek görünür hale geldiğini ortaya çıkardı. Bu toplantı söz konusu üreticlerin sayılarına, dinamizmine ve önemine tanıklık ediyor. Taze meyve ve sebzeler, tahıllar ve bakliyatlar, biyogübreler ve biyopestisitler ile katma değerli gıda ürünleri Afrika’da agroekolojik ürün ve girdilerden bazıları.

Zambiya’daki Sylva Foods’tan Sylvia Banda, “İhmal edilen ve yeterince kullanılmayan mahsulleri teşvik etmek için küçük toprak sahibi çiftçilerle birlikte çalışıyorum. Ürünlerini işleyip uygun standartlarda paketlediğimiz ve büyük mağazalarda sattığımız iki fabrikamız var. Şimdiye kadar %90’ı kadın olan 25.000’den fazla küçük çiftçiye eğitimler verdik. Bu sayede küçük ölçekli çiftçilerin agroekolojiyle uğraşma şansı artıyor, ancak daha ileri gitmek için halkı bilinçli hale getirmek ve mali yardımlara ulaşmak için desteğe ihtiyacımız var.” diyor.

Agroekoloji Fonu Eş Direktörü Daniel Moss, “Dünyanın dört bir yanından yatırımcı ve bağışçılar Afrika Agroekolojik Üretim ve Yerel Pazarlar Toplantısını destekliyor. Neden? Çünkü çok uzun süredir geçim kaynakları, sağlık, ekosistemler ve insan hakları açısından kötü sonuçlar doğuran endüstriyel tarıma yatırım yapıyorlardı, şimdi ise radikal bir değişim yaşanıyor. Agroekolojik ilkeleri benimseyen, gerçekten adil ve sürdürülebilir gıda sistemlerine yatırım yapmak için agroekoloji hareketlerine ve üreticilere katılıyorlar.” diyor.

Üç günlük toplantı, agroekolojik işletmelere ve yerel pazarlara saha ziyaretleri, çeşitli ülkelerden en iyi uygulamalar, destek sistemleri, etkinleştirici politikalar, tüketici ve vatandaş katılımı ile devam eden faaliyetler hakkında agroekolojik girişimcilik sergisi ve yerel pazarları derinlemesine inceleyen panel tartışmaları ve grup tartışmaları gibi çeşitli etkinlikleri içeriyor.

Uganda Tarım Hayvan Endüstrisi ve Balıkçılık Bakanlığı’nda uzun yıllardır Gıda ve Tarım Görevlisi olarak çalışan Sunday Bob George, “Agroekolojiyi teşvik eden birçok politikamız var. Tarım sektörü stratejik planımız, agroekolojinin de bir parçası olduğu sürdürülebilir tarım konularını ele almak. Tarım bakanlığı olarak şu anda agroekolojinin kendi yolunu bulabileceği ulusal bir agroekoloji stratejisi geliştirme sürecindeyiz.” diyor.

AFSA’ya kısa bir bakış:
AFSA Afrika’daki gıda egemenliği ve agroekoloji için kıtadaki en büyük topluluk, toplamda 200 milyon Afrikalı’ya ulaşan 30’dan fazla ağ üyesiyle Afrika’daki en büyük ağdır. Bu ağ çiftçileri, yerli toplulukları, doğaseverlerileri, avcı- toplayıcıları, balıkçıları, tüketici ağlarını, kadın ve gençlik ağlarını, inanç temelli kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarını kapsar.

Daha fazla bilgi veya röportaj için:
Dr Million Belay: AFSA Genel Koordinatörü
E-posta: Million.belay@afsafrica.org
Charles Olweny: Savunuculuk ve Kampanya Koordinatörü
E-posta: charles.olweny@afsafrica.org
Daha fazla bilgi edinmek için: https://aaeconvening.afsafrica.org/

Kaynak: https://afsafrica.org/diverse-actors-from-30-countries-gathered-to-making-agroecologicalentrepreneurship-work-and-flourish/ websitesinden özetlenerek düzenlenmiştir.