S.S. Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi
(Zeytin, zeytinyağı, pekmez, domates kurusu)
Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, l972 yılında İzmir’in Gödence köyünde “birlikten kuvvet doğar” diyerek kurulmuş. 1974 yılında ise köye elektrik hatının gelmesiyle köylüler imece usulü, toplumsal bir heyecanla zeytinyağı fabrikasını kurup üretime başlamışlar. Başlarda köylülerin zeytini çuvala koyma gibi zeytinyağının kalitesini düşüren alışkanlıklarını aşması zor olsa da zaman içinde, fabrikaya gelen zeytinin bekletilmeden 12 saatte işlenmesini sağlayan teknolojik adımlar atılmış. Şimdilerde 180 ortağı olan kooperatifin zeytinyağı fabrikasında, günlük 40 ton zeytin işleniyor.
İzmir’in en çok yağış alan ve su havzası olan kızılçam ormanı ile kaplı Kızıldağlar, özel bir mikro-klimaya sahip. Nisbi nem oranı yüksek bu coğrafyada zeytine zararlı olan zeytin sineği yaşamıyor. Bu nedenle zeytin üretiminde hiçbir zirai ilaçlama yapılmıyor.
“Gödence Organik Zeytinyağı” ağırlıklı olarak Erkence zeytininden üretiliyor. Hurma zeytinde denen bu tür Urla, Seferihisar, Güzelbahçe ve Çeşme’yi içine alan bu yarımadaya has bir tür. Zeytin dalından düştüğünde, phoma oleae mantarı ile buluşuyor ve zeytinin acı suyunu bu mantar alıyor. Acısı gittiği için bu zeytin, hiçbir işlem yapmadan tüketilebilir hale geliyor. Olgunlaşmış Erkence zeytininin yüzde 50’si, olgunlaşmamış zeytinin yüzde 30’u yağ olduğundan iki tanesini elinizin içine alsanız eliniz yağlanıyor. Erkence zeytininden elde edilen zeytinyağlarının yakarlılığı ve duyarlılığı fazla, fenolleri yüksek, peroksit değeri ise çok düşük.
Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nde 4 çeşit zeytinyağının yanı sıra bal, domates kurusu, badem, pekmez, kuru üzüm, incir, tarhana üretimi de yapılıyor. Antik Çağ’ın 12 İyon kentinden biri aynı zamanda şarap ve zeytinyağının anayurdu olan Gödence’de yöre halkı asırlar öncesinden kalan bu mirası günümüze taşıyorlar. Bu tarihi zeytin ağaçlarından üretilen zeytinyağları ise 0.8 asit derecesiyle sofraların vazgeçilmezi oluyor.