Abdurrahman Canlı-Zaybir (Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği)

2004 yılında kurulan ZAYBİR’in bugün itibarıyla 700 asıl 300 yedek olmak üzere toplamda 1000 üyesi var. Özellikle Filyos çayı ve civarında yüksek kaliteli kestane balı üretimi yapılıyor. ZAYBİR 2014 yılında çiçekten sofraya izlenebilir bal projesini hayata geçiriyor ve 2014 yılında Ereğli’de bulunan bal dolum tesisleri açılıyor. Dolum tesislerine 2017 yılında açılan temel petek üretimi böblümü ekleniyor.

Abdurrahman Canlı kestane ballarını Karadeniz Ereğlisi’nde kestane ağaçlarıyla çevrili bir alanda, çiçek balını da Ihlamur, akasya, böğürtlen, korunga, yonca ve yabani hardal gibi ballı bitkilerin bolca olduğu Çankırı’da üretiyor.

Abdurrahman Canlı, birliğe bağlı her üretici gibi bal hasadı sonrası birliğe iki kavanoz balı test için bırakıyor. Bir kavanoz teste giderken diğer kavanoz itiraz halinde incelenmek üzere iki yıl süreyle barkodlanarak saklanıyor. Temel petek üretimi de ZAYBİR tesislerinde üretiliyor.

Arıcılıkta karşılaşılan çeşitli hastalıklar ya da arılara zarar veren çeşitli haşereler için mücadele doğal yollardan önleniyor. Örneğin varroa zararlısı bir nevi kene gibi bir haşere, arıların yavrularını yiyerek besleniyor. Bu sebeple bu zararlı ile mücadele sürekli olmalı ve arıların yavruladığı oğul döneminde yapılmalı. Bu hastalıkla mücadelede doğal yöntemler, gürültü çıkarmak, defne, kekik, nane gibi kokulu bitkileri yakmak veya bu kokulu bitkilerden yapılan kurabiye adı verilen ürünleri kovan içine koymak haşereyi kovandan uzak tutuyor. Ayrıca etkin maddesi formik asit veya oksalik asit olan (doğal asitler) organik ilaçlar kullanılıyor.