Koçulu Peynircilik, Boğatepe Köyü Derneği

1800 – 2600 m rakımındaki Kars Ardahan bölgesi biyoçeşitlilik bakımından zengin Sibirya, Kafkasya, Anadolu ve İran biyomlarının birleştiği coğrafyada bulunur.

Eski Kars kaşarı  Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz aylarında 1500’den fazla çiçekli bitkinin yaşam bulduğu Kars Ardahan yaylalarında beslenen yerel hayvan ırklarının sütlerinden üretilir.

6 aylık olgunlaştırma sürecinden sonra satışa sunulan Kars eski kaşar peynirinin üretim aşamalarında sadece süt, tuz ve şirden maya kullanılır.

Kars eski kaşarı kendine has yumuşak aroması, açık mısır sarısı rengi ve yağlı hoş tadıyla Anadolu’daki diğer kaşarlardan ayrılır.

Koçulu Peynircilik – Malakan Peyniri

1877 sonrası Rus Çarı (II. Aleksandr) tarafından Kars’a yerleştirilen Malakan Halkı’ndan miras kalan iki peynirden biridir. Ekim ayı ile Mart ayı arasındaki dönemde inek sütünden yapılır. Döneme ait sütün özelliklerine uygun proses biçimiyle üretilmektedir. Genelde çocukların sevdiği bu peynir ayva ve portakal reçelleriyle ve Kars çiçek balı ile lezzet uyumuna sahiptir. Ayrıca beyaz şaraba da meze olarak sunulur.

Koçulu Peynircilik – Kars Gravyer Peyniri

Ardında uzun bir tarihsel ve kültürel etkileşim hikayesi taşıyan bu peynir, bölgenin ismiyle anılarak, Kars Gravyeri adıyla tanınır.

Sarı renkte, kabuklu, yarı sert ve içi parlak delikleri olan, kendine has bir aromaya sahip bu peynir; Anadolu’nun özel peynirlerinden biridir. Güçlü aromatik tadı ile  dağ peynirleri olarak tanımlanan grupta yer alır.

Mayıs, Haziran, Temmuz aylarında 1800 m rakımın üzerindeki yaylalarda, mera bitkileri ile beslenen Zavot ve Montofon inek ırklarının taze sütünden yapılır. Üretimde sadece; süt, şirden maya ve tuz kullanılır.