S.S. Sındı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi

(Z.yağı, çam balı, badem, harnup pekmezi)

70’li yıllarda Datça Sındı Köyü’nde bulunan zeytin ağaçları Ayvalık yöresinde çokça bulunan ve yağ verimi yüksek olan yağlık zeytinler ile aşılanıyor. Kooperatife üye çiftçilerin bahçelerinde toplamda 5000 dekar alanda yetişen zeytin ağaçları, yeşil gübreleme yoluyla besleniyor ve yağmurla sulanıyor. Kasım ayı itibariyle zeytinler aileler tarafından zeytin ağacı altına örtü serilerek sırıklarla toplanıyor. Toplanan zeytinler bekletilmeden köydeki veya köye yakın mesafedeki yağhanelere gönderiliyor. Yağhanede önce yıkanan ve temizlenen zeytinler sonra filtreden geçirilerek yağı ve suyu ayrılıyor. Aileler tarafından krom tanklara dolduruluyor ve kooperatife getiriliyor. Kooperatifte bulunan çift musluklu krom tanka dolduruluyor ve bir musluktan yağ süzülürken diğer musluktan yeni hasat zeytinyağlarında görülen beyaz tortu çöktürülerek süzülüyor.

Çam Balı  toplam 5000 dekar alanda yapılıyor. Ağaçlar  yağmur suyu ile sulanıyor. Çam ağaçları reçine vermeye başladığında arılar bu reçinelerle beslenerek kovanlarında bal haline getiriyorlar. Ağustos ayından, Kasım sonuna dek balın sağılması yapılıyor. Peteklerden sağılan bal, direk krom tanklara depolanıyor. Hiçbir katkı maddesi kullanılmadan kavanozlara aktarılıyor.

Ak badem 3000 dekar arazide yetişiyor ve sulaması yine yağmurla. Çağla bademi Mart – Nisan aylarında ağaçtan toplanıyor, badem ise Temmuz – Ağustos döneminde hasat ediliyor.

Çiftçiler kendi besledikleri keçi ve sığırların gübrelerini ağaç diplerine atıyor, ayrıca ağaç diplerine arpa, fiğ ekilip toprak çapalanarak bu ürünlerin toprağa karışması sağlanıp yeşil gübreleme yapılıyor. Badem ağaçları için Kasım – Aralık – Ocak ayları gibi ağaç diplerinin sürümü yapılıyor ve gübre atılıyor. Ağaçların budanması Kasım ayı içinde yapılıyor. Çünkü sulama döneminde ağaçta herhangi bir hastalık varsa diğer ağaçlara geçme riski oluyor. Kasım ayında sulama olmadığından hastalık varsa bile diğer ağaçlara bulaşmıyor.

Harnup pekmezini 2000 dekar arazide yetişen ve eylül ayında hasat edilen keçiboynuzundan yapıyorlar. Keçi boynuzu ağacının kökleri 15 mt derine kadar inebildiğinden ayrıca bir sulama yapmaya ihtiyaç kalmıyor, yağmur suyu ağaçlar için yeterli oluyor. Çiftçiler kendi besledikleri keçi ve sığırların gübrelerini ağaç diplerine atıyorlar, ayrıca yeşil gübreleme yapılıyor.

Keçiboynuzu bölgede doğal olarak kendiliğinden yetişen ağaçlar. Sadece Aralık ayı gibi budama yapılıyor.