Mahalleli Bir Arada Turşu Kurdu

İstanbul Kadıköy’de Yeldeğirmeni olarak da anılan Rasimpaşa Mahallesi’nde birlikte turşu kuruldu.

Rasimpaşa Muhtarlığı ve YerDeniz Kooperatifi’nin ortak çalışması ile kış hazırlıkları kapsamında Yeldeğirmeni’nde birlikte turşu kurma etkinliği yapıldı. Mahalle sakinlerinin gelip kendi turşu tariflerini anlattığı etkinlikte çeşitli turşular imece usulüyle birlikte kuruldu.

Mahalleli olarak bir araya gelinebilecek, dayanışmayı yükseltecek ve birbirinden öğrenilen bir zemini inşa etmek için yapılan etkinlik, oldukça renkli geçti.

İlk olarak mahalleden Ayfer hanım “turşu suyu nasıl olmalı”yı anlattı. Turşu yapımının püf noktasının turşu suyu olduğunu belirten Ayfer hanım tuz ve sirke oranının önemine değinerek  1 lt turşu için malzeme listesini verdi. Tarife göre; 1 lt suya 3 yemek kaşığı kaya tuzu, 1 yemek kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı limontuzu koyup iyice karıştırdıktan sonra 1 bardak sirke konulması gerekiyor. Hazırlanan turşu suyu daha sonra kavanoza dizilen turşuluk malzeme üzerine dökülüyor.

Turşu suyu hazırlandıktan sonra sıra geldi turşu yapımına. Turşu kabının dibine mayalanmayı sağlasın diye önce bir avuç nohut, birkaç diş sarımsak atıldı, sonra önceden yıkanıp temizlenmiş turşuluk malzemeler özenle dizildi. Ara ara sarımsaklar atılarak turşu dizimi bitirildi. Ardından turşu suyu konuldu ve isteğe göre kimi kavanozların üzeri maydanoz ve dereotuyla kaplandı, kimilerine kokulu otlar hiç konulmadan turşu kavanozunun ağzı kapatıldı.

Mahalleden Naciye hanım ise susuz turşu tarifi ile herkesi şaşırttı. Önceden yıkanmış doğranmış yeşil biberleri ara ara sarımsak da koyarak 2 litrelik bir kaba dizen Naciye hanım kabı sıkıca doldurduktan sonra üzerine 2 yemek kaşığı kaya tuzu, 1 su bardağı doğal zeytinyağı ve 1 su bardağı sirke koyarak kabın ağzını kapatıyor. Biberlerin rengi sararınca turşunun olduğunu belirten Naciye hanım turşu açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalı diyor.

Mahallelilerden sadece izlemeye geldiğini söyleyenler bile dayanamayıp, artan malzemelerle turşu kurdular. Turşu kurmak için gelen gençler ise deneyimlerden faydalanarak, kış hazırlıklarını tamamladılar. Mahalle sakinlerinin kurdukları turşularla birlikte çektirdikleri fotoğrafla etkinlik sona erdi.

Etkinlik sonrası YerDeniz Kooperatifi gönüllüleri, “Başta muhtarımız Sultan Aksu olmak üzere bu çalışmada emeği geçen Ayfer hanıma, Naciye hanıma, Özlem hanıma ve Atilla beye katkılarından dolayı teşekkür ederiz. Hayatımızın her alanını kuşatan yalnızlık ve piyasa ilişkilerinin dışında, dayanışma ve imece kültürünün yaygınlaşması için ufak mütevazi bir adım atılmış oldu” dediler.